Tags

, ,

Da, anume vouă vă dedic acest post, celor care se văd în viitor pe micile ecrane, se vor auzi în eter sau vor scrie de zor în ziare… E un vis frumos, l-am avut și eu anul trecut… de fapt încă-l mai am, dar am gustat anul ăsta din ceea ce se numește ”jurnalism” și pot să spun că gustul devine din ce în ce tot mai acid, nu e dulce, nu e dulce deloc meseria asta!

Dac-aș fi știut ce mă așteaptă, probabil că aș fi ales o altă cale, dar e cam complicat să spun acuma,  eram foarte hotărâtă atunci.

Știu că degrabă începe nebunia admiterii și cei care vor alege jurnalismul la Universitatea de Stat vor avea de trecut un mic test. Stați liniștiți, testul nu e complicat deloc. La studii nu  vor fi admiși cei care nu vor fi prezenți la proba de creație, așa că mai bine veniți 🙂 Nu stați pe jar, atâta timp cât o să aveți bani pentru achitarea contractului o să fiți admiși, am mai spus-o, nu e dificilă proba!

Ce vă așteaptă după?  Vă așteaptă un an plin de nervi puși la încercare! Fiți gata să:

a) învățați din xeroxuri sau din cărți – ”fantome”

b) pregătiți degetele pentru că o să scrieți lucrări individuale nenumărate

c) scrieți 1 examen la 4 obiecte odată

d) scrieți examen la Tehnologii Informaționale de Comunicare ( echivalent cu informatica din liceu) pe foaie A4

e) nu aveți acces deplin la biblioteca facultății, deoarece acolo uneori au loc ore, din cauza fluxului mare de studenți

Cel mai important lucru: în fiecare an o să fiți obligați să faceți practica. Locul de practică ți-l cauți singur și pentru că nu e destul că plătești contractul, o să fiți de-a dreptul terorizați pentru că nu v-ați ales practica așa cum vor ”cei de sus”.

Nu vreau să fiu răutăcioasă, pentru că sunt și lucruri bune, o să aveți șansa să învățați de la OAMENI competenți și care au ceva de spus, dar o să vi se reproșeze încontinuu că acuma activează prea mulți jurnaliști și concurența este mult prea mare.

Întrebare: da banii plătiți oare nu-s prea mulți dacă tot studenții îs cam mulțișori?

De multe ori o să fiți descurajați că meseria asta nu e pentru toți cei care au studii superioare, dar aici apare un paradox. Din surse sigure știu că la un post de televiziune megacunoscut și foarte popular activează mulți jurnaliști care au alte facultăți în spate.

Întrebare: Cum au ajuns ei să lucreze acolo?

Acuma vă dați seama că dacă n-ai ”blat” nu ajungi nicăieri? Da, există entuziasm, există profesionalism, dar pentru ca să te poți manifesta ai nevoie să ți se acorde o șansă. De unde să o iei?

Dacă vrei să devii jurnalist trebuie să fii gata să renunți la o viață obișnuită care începe dimineața cu rutina și munca de birou care se sfârșește la o anumită oră exactă. Aici te așteaptă și nopți nedormite, uși trântite în nas, muncă degeaba, întotdeauna trebuie să fii o sursă nelimitată de idei, trebuie să ai extrem de multă răbdare atunci când ești trimis pe neașteptate undeva, dar o să ai șansa să cunoști oameni interesanți pentru care merită să ”alergi” 🙂

 

Advertisements