cead54a57f2b69543c9b2677fcc86c32

Din păcate nu sunt singura persoană din lumea asta care este luată drept pradă de marii ”dăștepți”.

Dăștepții sunt persoanele care vor să demonstreze cu orice preț cât de sclipitoare le este mintea. Dacă dispun de un anumit public, indiferent unde se află, aceștia vor să se dea în spectacol demonstrându-și megacunoștințele pe care le au.

Eu nu prea am ceva împotrivă, dar cred că Dumnezeu ne-a dat DOUĂ urechi și o singură gură pentru ca să ascultăm mai mult și să vorbim mai puțin. Ei bine, la marii dăștepți atitudinea este cam inversă. Ei îi cred pe cei din jur mai proști, dar nu se mulțumesc numai cu atât, ei vor să le demosntreze celor de alături că sunt proști, punându-le niște întrebări de ”cultură generală”, care nu au nici o treabă cu ceea ce se discută la moment și dacă cei de alături intră în jocul lor, dăștepții fac fețe stupefiate și opărite zicând: ”Cum se poate să nu știi așa ceva?”

Dacă recunoști vreo persoană din descrierea de mai sus, eu zic să nu-i condamni, ci să te simți fericit(ă) că nu ești ca ei. De ce? Pentru că oamenii ăștia se simt goi pe dinăuntru, pentru că ei nu știu să învețe. Atunci când afli un lucru nou, te bucuri pentru tine. În asta constă plăcerea de a învăța. Dacă citești sau te informezi cu scopul de a-ți arăta deșteptăciunea, nu ești pe calea cea dreaptă.

Dăștepții se subapreciază în sine, dar nu vor recunoaște asta niciodată. Pentru că atunci când vrei să demonstrezi că ești mai bun decât celălalt, înjosindu-l moral, ești cu sufletul îngenuncheat.

Dacă îți place să o faci pe omniscientul și ești pe punctul de a jigni pe cineva demonstrându-i că nu știe ceea ce știi tu, nu te bucura prea mult, pentru că din acel moment ai pierdut respectul pe care nu l-ai meritat până acum!

Advertisements