Nu e un secret că în țara asta ca să poți mătura străzile ai nevoie de o diplomă de licență. Cam așa gândesc actualii și viitorii studenți. Înainte de a se apuca să-și aleagă o facultate, puțini dintre ei se gândesc la posibilitățile lor materiale și intelectuale. Că de’, trebuie să fii cumva la modă.

Și ce dacă avem o duzină de absolvenți și studenți la Drept și cele mai multe cazuri pierdute la CEDO? E mai prestigios să mături strada fiind un avocat ratat, decât să fii muzeolog, de exemplu.

Mentalitatea asta începe din școală și după cum observ eu, continuă și la facultate prin goana după note mari. Când ești în liceu ți se pare că notele mari îți vor deschide ce uși vrei tu. Dezamăgit că notele din liceu, nu te-au ajutat absolut cu nimic, începi primul an universitar.

Cu un aer plin de speranțe, vrei să devii un profesionist. Și aici ajungi să te blochezi revenind la ideea că notele o să-ți garanteze locul de muncă visat. Dar realitatea nu corespunde cu visele întotdeauna. Mai marii facultăților din țara asta nu dau doi bani pe viitorul studenților lor, zică ce n-or zice, doar cu asta rămân. Într-o facultate demnă de respect, studenții cei mai buni ar trebui să aibă șansa să lucreze într-o instituție direct de pe băncile facultății. Dar pentru ca acest lucru să fie posibil este nevoie de o colaborare  fructuoasă fortificată printr-un contract dintre facultate și respectiva instituție.

Dar în mult-iubita noastră patrie, nu este așa. În loc să fie motivați la început de cale că cine o să muncească, o să răzbească, studenții sunt demotivați cu faptul că concurența e uriașă, iar locuri de muncă nu sunt pentru toți. Și astfel, studenților nu le mai rămâne decât să spere că notele extrem de mari vor bate această concurență. Dar nu este deloc așa, pentru că un angajator exigent, știe cam cum se obțin notele mari în țara asta.

Eu când mi-am început stagiul de practică, redactorul meu m-a întrebat: ”Ce subiecte ai? Ce poți să faci?” Asta e! Profesionalismul nu se dobândește prin note, dar prin muncă enorm de multă și experiență nu mai puțină. Degeaba te superi pe o notă de cinci, dacă îți canalizezi toată energia doar pe eliminarea ei. Cunoștințele pe care le acumulezi se vor duce pe apa sâmbetei, dacă nu le aplici. Ce folos că ai știut, dacă nu mai știi?

Advertisements