Tags

, ,

Mai toți prietenii mei care au fost pentru prima dată în România, au răspuns mereu la o primă rugăminte venită de la românii de peste Prut. Și anume: ”Hai zi-mi ceva în rusă, că știi!”

Pe facebook am observat de câteva ori comentarii de genul: ”Ai fost la Chișinău să vezi/încerci rusoaicele?”

Printre cele mai memorabile amintiri pentru românii care revin acasă din Moldova, sunt neapărat câteva cuvinte rusești pe care nu are rost să le promovez acum.

Românii de peste Prut sunt înnebuniți după cretinismele rusești promovate de Carla’s Dreams& Co. Oameni buni, șmecherașii ăștia se folosesc de ignoranța, naivitatea și prostia voastră! Nici nu vă imaginați ce aberații vă învață. Pentru că dacă ați avea idee, la sigur nu ați repeta/cânta/asculta așa ceva.

Și picătura care a umplut paharul a fost o ediție a emisiunii X Factor.

Jurații de la X Factor consideră că asta e bun. Le doresc să audă în fiecare zi de la copiii lor bunătăți de genul ăsta. Pentru că sunt artiști și au voci dar se pare că insuficientă minte, dacă promovează așa ceva.

O bună parte din posturile administrative în Moldova o dețin persoane vorbitoare de limbă rusă care stau aici de sute de ani și le e lene să rostească un cuvânt în română.
Dacă intri într-un magazin din Moldova și întrebi ceva, ai putea să te trezești cu afirmația: ”Vorbește normal!”, evident, spusă în rusă, care înseamnă să vorbești în rusă.
Dacă vrei să te angajezi fără ”recomandarea” cuiva, cunoașterea limbii ruse este obligatorie, fără asta, ai mult mai puține șanse.
Dacă vrei să accesezi unele site-uri din Moldova (prea multe), paginile de pornire sunt în limba rusă.
În municipiul Bălți de exemplu, majoritatea afișelor publicitare sunt scrise DOAR în limbă rusă și oameni la fel, sunt majoritari vorbitori doar de limbă rusă.
Dacă le vorbești exclusiv în română, n-o să primești nici un răspuns adecvat. Poate doar refrenuri din cântecele moldovenești ”de top” în România.

Părinții și buneii noștri au fost FORȚAȚI să gândească, vorbească, învețe și trăiască în limba rusă.

Ultimul lucru pe care am vrea să-l facem atunci când ajungem în România, ar fi să vorbim rusește.

Dacă curiozitatea voastră va fi alimentată cu brutalitatea noastră, să nu vă mirați. O meritați.

Advertisements